Home » , , , , » Perigi Lama Bukit Jugra

Perigi Lama Bukit Jugra

Written By Kampung Bandar Banting on Thursday, 11 July 2013 | 10:29


Tiga buah perigi lama berhampiran kawasan Muzium Jugra, dipercayai tersimpan khazanah purba yang ditinggalkan semasa zaman penjajahan Inggeris. Khazanah ini mungkin boleh dikaitkan dengan zaman pemerintahan Sultan Abdul Samad yang memerintah Selangor dari tahun 1895 hingga 1898.

Justeru Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor (PADAT) yang sebelum ini dikenali sebagai Lembaga Muzium Selangor, telah mengambil inisiatif untuk melaksanakan kerja-kerja ekskavasi (cari gali) bagi mengesan khazanah berkenaan.

Dalam melaksanakan kerja-kerja carigali ini, mereka menemui perigi di sekitar tapak ini yang dipercayai digunakan sebagai sumber air pada masa dahulu. Selain penemuan perigi, pihaknya juga menemui beberapa antifak sejarah seperti serpihan seramik, tembikar, porselin dan logam, termasuk duit syiling lama.


Setakat ini mereka sudah menjumpai pelbagai barangan seramik yang dipercayai dari Belanda. Selain itu dijumpai juga seramik dari negara China yang tertanam di dalam tanah.

Di kawasan tapak ini juga dipercayai terdapatnya runtuhan bangunan berdasarkan jumpaan sebahagian kecil tembok atau dinding batu yang masih elok semasa kerja-kerja cari gali dijalankan. Selain itu mereka juga menjumpaan beberapa khazanah lain yang tidak ternilai harganya. Untuk keselamatan tempat ini diberi pagar untuk menghindari pengusikan kawasan ini oleh orang yang tidak kompeten.

Share this article :

0 comments:

Post a Comment